LIKE FØR BETLEHEM

8. DESEMBER - 17. DESEMBER 2022

Like FØR Betlehem 2022

Like FØR Betlehem skulle hatt premiere på hovedscenen til Teateret i Kristiansand før jul i 2021, men nye koronarestriksjoner fire dager før premieren førte til at stykket ble utsatt ett år.


Heldigvis har tematikken i Like FØR Betlehem vært aktuell i mer enn 2000 år, så i desember 2022 kunne vi endelig presentere denne nyskrevne julekomedien for voksne om det som tross alt var det viktigste for menneskene som levde på Keiser Augustus' tid: Å få skrevet seg inn i manntall!


Like FØR Betlehem hadde premiere på eTeateret i Lillesand 8. desember, der stykket ble spilt de to påfølgende dagene også. 16. og 17. desember ble forestillingen satt opp på Hovedscenen på Teateret i Kristiansand.

Oppsetningen ble støttet av Sparebankstiftelsen og Cultiva Ekspress og sponset av Thon Hotel Kristiansand.


På scenen sto Solveig Loland Tveit, Mathias Bohlin Falch, Thomas Behrendsen Lien, Steffen Mulder, Lars Emil Nielsen, Fredrik Borgen Jakobsen, Fredrik Landmark og Johannes Blåsternes. Sistnevnte var i tillegg regissør.


Musiker Thomas Askeland Svendsen komponerte åpning- og avslutningssangen og sto for all musikk under forestillingen.


"Dette var moro, gøy, løssluppent, ellevilt og likevel veldig godmodig"

Fædrelandsvennen, 8. desember 2022

(Keiseren!)

Javisst, slapp av

Sku bare gi et bud ut da

(Hvem skal det til?)
Til
verden vel, jeg vil skrive alle navna ned for moro skyld.

(Alle menn da?)

Alle kjønn, hver en liten jente som har fått seg ukelønn, og de rikeste, 

de må vi skrive ned, da blir det skattepenger, enda lenger varig fred!


 Fra åpningssangen                

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra Keiser Augustus om at hele verden skulle skrives inn i manntall. Det viser seg raskt å være en svært ambisiøs plan, men hvordan kunne han vite at jordens befolkning var på om lag 200 millioner mennesker i år 0?


Josef tar med seg 13 år gamle Maria og drar for å bekrefte sin eksistens. De er kjærester, og ikke nok med det, nå har en hippieaktig skikkelse sagt at Maria er gravid.


Bli med på den elleville reisen deres mot Betlehem. Det tar tid når man ikke kan kjøre, men hva gjør vel det når det finnes snakkende hester? Og er de tre vise menn såpass vise at de kommer seg unna manntallet og skattemyndighetene?

"En barnefødsel stjal oppmerksomheten"

Fædrelandsvennen, 7. desember 2022

"Det er krig!
Plakatkrig!"

Fædrelandsvennen, 23. november 2022

"Vi begynner å bli gode til å spille idioter"

Lillesand-Posten, 6. desember 2022

Like FØR Betlehem ble skrevet som en komedie i to akter høsten 2021. Den koronaavlyste versjonen skilte seg fra 2022-utgaven på flere områder. KrF-politiker Kjell Ingolf Ropstad hadde for eksempel en sentral rolle, for han slet som kjent med å rapportere inn riktig bostedsadresse på denne tiden, noe Keiser Augustus neppe hadde vært fornøyd med. Han ble erstattet av de tre vise menn i 2022, slik Den hellige ånd ble erstattet av et dansekompani.


Andre figurer som ikke nådde scenen i 2022 var Josefs kompiser, en ambisiøs bartender, en kranglevoren publikummer, Lisa Børud og en forvirret dinosaur. 

Medvirkende i 2021: Nora Moseid, Miriam Myrthel Pedersen, Johannes Blåsternes, Mathias Bohlin Falch, Martin Næss Hald, Didrik Dahlgren Hanssen, Thomas Behrendsen Lien, Thomas Askeland Svendsen, Fredrik Landmark og Fredrik Borgen Jakobsen.

"Ikke noe man nødvendigvis tar med barna på"

Fædrelandsvennen, 26. oktober 2021